test

Upotreba dronova uveliko doprinosi sigurnosti i uštedi vremena prilikom izviđanja sumnjivih površina

U sklopu projekta Opšta procjena minske situacije u Bosni i Hercegovini, timovima Centra za uklanjanje mina u BiH, od nedavno je na raspolaganju savremena tehnička oprema u vidu dronova, kojima su kvalitet rada i sigurnost terenskih uvida daleko poboljšani.

U Bosni i Hercegovini se procjenjuje da ima još oko 1018 km2 sumnjive površine, a u pitanju su većinom veoma nepristupačni i nepregledni predjeli sa bujnom vegatacijom, kojima je veoma teško prići, kako bi se prikupile neophodne informacije o njihovom trenutnom stanju, te iste obraditi i unijeti u bazu podataka. Upotrebom drona, ova primarna aktivnost Centra za uklanjanje mina u BiH je mnogo olakšana i dosta ubrzana, tako da je sada moguće obraditi više površina u manjem vremenskom roku, čime su i krajnji troškovi drastično umanjeni.

[foogallery id=”5781”]

Projekt “Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019“ koju sprovodi Centar za uklanjanje mina u BiH, u saradnji sa  projektnim partnerima: Oružanim snagama Bosne i Hercegovine – Deminerski bataljon  i  Norveškom narodnom pomoći, a uz podršku Evropske Unije  počeo je krajem prošle godina, a finalizacija istog se očekuje početkom 2020.godine.

Do sada je obrađeno 70 ugroženih zajednica,  a glavni cilj projekta je stvaranje jasnije slike o preostalim sumnjivim područjima u našoj zemlji, u sklopu čega se vrši analiza postojećih podataka i ažuriranje istih, što će poslužiti kao podloga za bolje planiranje projekata protivminskog djelovanja u narednom periodu, na mnogo efikasniji i efektivniji način u odnosu na prethodne godine.

Share:

Leave Comment