test

Završetak projekta „Sarajevo bez mina“ ozvaničila je zajedno s partnerima Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zemlja koja je finansirala realizaciju. Zahvaljujući projektu, lokalnim stanovnicima je vraćeno više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta u oba bh. entiteta.

Prijem povodom završetka projekta održan je večeras, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson, nazvao je ovo „divnim danom jer su napokon četiri opštine, od Vogošće do Starog Grada očišćene od mina“.

” Ovo je jasna investicija. Mir, napredak, pomirenje”, dodao je Nelson podsjetivši da je u projektu trebalo okupiti široku koaliciju partnera, kao i da su bile angažirane također Oružane snage BiH.Vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za politička i vojna pitanja Stanley Brown izjavio je da završetak projekta “Sarajevo bez mina“ znači veću sigurnost za građane i više bezbjednih površina, a da je njegova zemlja ponosna zbog učešća u tom projektu u kojem su Sarajevo i okolne opštine oslobođene od mina. Realizacija je bila moguća zahvaljujući jakom liderstvu i partnerstvu gradonačelnika, načelnika, BHMAC-a i The Marshall Legacy Institute. Izražena  je i velika zahvalnost Oružanim snagama BiH te Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Sjedinjene Države su u proces deminiranja do sada uložile 124 miliona dolara, a najavljen je i dalji nastavak američkog angažmana u procesu deminiranja u BiH.

Izvor:https://bhrt.ba/nelson-ovo-je-divan-dan-za-sarajevo-cetiri-opcine-su-ociscene-od-mina/

Share:

Leave Comment