test

У склопу најаве завршетка пројекта Сарајево без мина, у потпуности финансираног путем Влада Сједињених Држава, Амбасадор САД у БиХ Ериц Нелсон, вршилац дужности првог замјеника помоћника државног секретара за политичка и војна питања Станлеy Броwн, Саша Обрадовић, Директор БХМАЦ, те представници ИТФ Енханцинг Хуман Сецуритy (ИТФ), Центра за обуку паса за откривање мина у Босни и Херцеговини (МДДЦ) и начелници општина Стари Град и Источни Стари Града, посјетили су данас једну од локација деминираних у склопу овог пројекта.

Ријеч је о површини око 1,3км2, гдје је пронађено 236 минско експлозивних средстава.

Пројекат Сарајево без мина је започет у априлу 2019.године, а задатке је имплементирао Центар за обуку паса-МДДЦ, као носилац пројекта, Оружане снаге БиХ, Цивилна заштита Федерације и РС.

Пранађено је више од 1300 минско-експлозивних средстава, на површини преко шест милиона квадратних метара земљишта у оба ентитета, укључујући општине  Стари Град и Нови Град, те Вогошћа и Источни Стари Град.

У току су још активности на подручју Источне Илиџе, на коЈима тренутно раде припадници Цивилне заштите РС и Оружаних снага.

Share:

Leave Comment