test

Према подацима Граничне полиције БиХ, почетком прољећа и падом водостаја ријеке Дрине, све више миграната се може уочити на подручју сјевероисточне Босне.

Како би избјегли сусрете са полицијом, како граничном, тако и локалном, ова лица се у ноћним сатима крећу дуж пограничног подручја БиХ.

У питању су шумска подручја, бивше линије разграничења, гдје се још увијек могу наћи мине и неексплодирана убојита средства. Ријеч је о локалитету Сапне, која припада Тузланском кантону, управо једном од мински најзагађенијих у нашој земљи.

Ознаке које упозоравају на минирана подручја, постављене су уз путeве и на видљива мјеста, а пошто се мигранти због могућег сусрета са припадницима полиције крећу ноћу, врло често не виде ова упозорења, те долазе у близину сумњивих подручја.

Прије двије године, мигрантима су дијељени летак и плакат на енглеском, арапском и фарском језику с најбитнијим информацијама о овој пријетњи, који су садржавали мапу подручја загађених минама у Бихаћу, Цазину и Великој Кладуши.

Rизичнa подручја за ова лица су и дијелови преко планине Пљешевице, Требиња, Фоче, Гацка, Вишеграда и Горажда, који још нису деминирани и представљају велику опасност.

Центар за уклањање мина у БиХ, редовно обилази ова подручја и контролише стање постављених ознака, а уколико постоји потреба, постављене табле се обнављају. Врло често долази и до отуђења наведених табли, о чему се обавјештава и локална полиција.

Share:

Leave Comment