test

Руководство општине Лопаре, одржало је састанак са представницима Центра за уклањање мина у БиХ, НВО „Посавина без мина“ и шумског газдинства Мајевица.

Тема састанка је планирање наставка деминирања на подручју ове општине, гдје је до сада од мина страдало 16 лица, од чега 6 смртно.

Процес деминирања је до сада финансиран путем донатора, чим је површина загађена минама на територији ове општине доста смањена, али је и даље велика и износи око 4,9 км2. У питању је 65 локација, унутар Јабланице, Бруснице, Бибера и Милосаваца.

Преостале мине отежавају слободно кретање људи и праве проблеме привреди, а као добар примјер за то је Шумско газдинство Мајевица, гдје мине утичу на безбједност извођења теренских активности. У том смислу ово газдинство је чак спремно финансирати пројекте деминирања у Лопарама.

На састанку је поред деминирања, истакнута и важност јавног информисања људи о постојећој опасности, као и неопходност занављања и обиљежавања мински сумњивих површина, које су остале на подручју општине Лопаре.

Представници БХМАК-а су исказали потребу за дефинисањем приоритета противминских акција у наредном периоду, а имајући у виду стратешки значај ових пројеката.

Извор:

https://infobijeljina.com/vijesti/novi-projekat-deminiranja-na-podrucju-lopara

Share:

Leave Comment