test

Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Thomas Fitschen, je u razgovoru sa Ministricom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravkom Bošnjak, prezentirao aktivnosti na oživljavanju koalicije Country Coalition, koja se bavi humanitarnim razminiranjem, a čije djelovanje je usporeno u vrijeme pandemije. Dobra saradnja BiH i Njemačke u području razminiranja, intenzivna je u proteklih 25 godina i ocekuje se nastavak i u nadolazećem razdoblju, što ujedno govori o značaju koalicije. Razgovarano je i o IMSMA Core projektu – informacijskom sistemu baziranom na savremenoj IMSMA Core tehnologiji, koji će osigurati tačnije, transparentnije i pouzdanije podatke o protivminskom djelovanju, koji se finansira putem njemackih sredstava.

Takodjer, pomenut je i projekt klasičnog razminiranja na Majevici, koji se realizira uz pomoć njemačke vlade. Zahvaljujuci ovom projektu će do kraja 2023. godine, biti očišćeno pet opstina od mina. Kao posebno značajan, istaknut je i projekt Rehabilitacija žrtava mina, kroz koji se financira nabava proteza žrtvama mina, prema najnovijim medicinskim standardima.

Iskazano je očekivanje da će Bosna i Hercegovina, vodeci se gore navedenim projektima, ispuniti postavljeni rok da do 2027. godine bude očišćena od preostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Izvor:  https://bljesak.info/vijesti/flash/pet-opcina-ce-biti-potpuno-ocisceno-od-mina-do-kraja-2023-godine/412349

Share:

Leave Comment