test

Projekte ce provoditi Oružane snage Bosne i Hercegovine, koji ce deminiranje poceti na potezu od mosta prema Zelini do ušća Bukovice u rijeku Spreču, a zatim će krenuti projekat deminiranja u MZ Seljublje, gdje su smješteni vikend objekti pa do Dugih njiva.

Planirano je da realizacija lokacije Kazin tuk u Kalesiji centar, površine 90 hiljada metara kvadratnih, bude realizovana za mjesec dana, dok će se projekat Seljublje, koji je površine preko milion metara kvadratnih, raditi sigurno i narednu godinu.

Projekat Kazin tuk u MZ Kalesija centar,  je jako značajan, zbog prisustva velikog broja neeksplodiranih ubojitih sredstava i što se isti nalazi blizu samog centra grada, te će kao i projekat Seljublje mnogo značiti kako za građane Kalesije, tako i za povratnike koji na ovoj dionici imaju stambene objekte, tako i za obradivo zemljište.

Pozvani su pripadnici bivsih vojnih formacija, da se jave ukoliko znaju tačne lokacije gdje su postavljane mine, kako bi se spriječilo stradanje civila i onih koji često prolaze lokacijama koje su bile na linijama razgraničenja.

Takodjer, moli se građanstvo da obrate pažnju prilikom kretanja ovim lokacijama u narednom periodu, te da ne stvaraju paniku ukoliko u narednim danima čuju ekslozije, jer će na licu mjesta doći do uništavanja NUS-a.

Izvor: https://kalesija.ba/u-narednom-periodu-pocinje-deminiranje-u-mz-kalesija-centar-i-seljublje/

Share:

Leave Comment