test


Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи током разговора са политичким лидерима у БиХ да наша земља може остваривати све погодности које долазе из програма и фондова ЕУ, укључујући и европски инвестициони пакт.

Наглашена је јасна и кредибилна европска перспектива БиХ, истичући да су предузети важни кораци на реализацији 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, те да се ради у правцу кандидатског статуса земље, што представља зацртану мапу пута будућег чланства у ЕУ.

Европски инвестициони пакет темељни пакет помоћи ЕУ с циљем унапређења економије и економског опоравка од пандемије ковида 19.

БиХ је изузетно важна корисница програма и плана. Његова реализација омогућила би спровођење кључних пројеката већ претходно усаглашеним са домаћим властима у БиХ. Међутим, то подразумијева хитно дјеловање како би се реализовали пројекти у области транспората, попут коридора ВЦ`, који не подразумијева само ауто-пут, него и жељезнички саобраћај, потом деминирања ријеке Саве и осигурање путне комуникације на релацији Сарајево–Подгорица.

Извор:
https://mondo.ba/Info/Politika/a1084711/Varhelji-porucio-politickim-liderima-u-BiH-Posvetiti-se-dijalogu-i-ozivljavanju-evropske-agende.html

Share:

Leave Comment