test

У Лопарама је одржан састанак представника Центра за уклањање мина БиХ и пет општина које обухватају подручје планине Мајевице, гдје ће се проводити пројекат ослобађања од мина. Директор Центра за уклањање мина БиХ Саша Обрадовић је рекао да пројекат, који се реализује уз помоћ њемачке владе, предвиђа да се територија пет општина Лопара, Угљевика, Сапне, Теочака и Челића у наредне двије и по до три године ослободи од мина.У питању је наставак једне добре сарадње свих начелника општина у подручју планине Мајевице. Деминирање ће омогућити реализацију „Виа Мајевица“ пројекта и заједно са ОЕБС-ом омогућити становништву бољи развој туризма, пољопривреде и шумарства гдје су капацитети тренутно блокирани“, нагласио је Обрадовић.

Општина Лопаре је једна од најугроженијих, са сумњивом опасном површином од 4,2 км2. Прошле године, су у сарадњи са локалном заједницом и Шумским газдинством „Мајевица“ дефинисани приоритети, на основу чега је припремљен пројекат „Лопаре 2“, који обухвата шире подручје Јабланичке ријеке и спреман је за реализацију. У плану је имплементација још два пројекта, којима би све сумњиве површине у општини Лопаре биле обухваћене и то подручје од сјевера потез Миросавци – Брусница, те дио другог пројекта који би обухватио Пипере, са појединачним локацијама на јужном дијелу општине.

Очекује се ће подручја општине Лопаре и свих локалних заједница које учествују у пројекту, бити очишћена од мина до краја 2023. године.

Share:

Leave Comment