Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

Tokom ove sedmice u Ženevi se održavaju polugodišnji sastanci u organizaciji Jedinice za podršku implementaciji Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transportu protivpješadijskih mina i njihovom uništavanju (APMBC ISU) na kojima predstavnici svih zemalja potpisnica Otavske konvencije podnose izvještaje o svom radu i razmjenjuju iskustva iz oblasti protivminskog djelovanja.

Danas je počeo 25. sastanak direktora centara za uklanjanje mina i UN savjetnika i na prvoj plenarnoj sjednici uz direktore UNDP-a i UNMAS-a, prisutnima se obratio gospodin Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj sjednici je predstavljen koncept HDP Nexus po kome protivminsko djelovanje predstavlja vitalni elemenat veze između mira, humanitarnog djelovanja i razvoja. Direktor Obradovic je se osvrnuo na istoriju protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini koje je u ogromnoj mjeri doprinijelo izgradnji mira i kroz humanitarne aktivnosti dovelo do razvojnih projekata i ispunjavanja održivih razvojnih ciljeva.

Share:

Leave Comment