test

На ширем подручју села Шеховци, десетак километара од Санског Моста, настављено је деминирање земљишта, те уклањање неексплодираних средстава заосталих из протеклог рата.
У питању је пројекат који се финансира средствима Владе Норвешке, посредством организације “Норвешка народна помоћ”, а у сарадњи сa Центром за уклањање мина БиХ.
Ријеч је о задатку који је заустaвљен усљед пандемије и на коме су до сада урађене двије фазе, док ће овом посљедњом фазом деминирања бити обухваћен простор од села Шеховци према Суходолу, те шири рејон села Шкрљевита.
У протеклим годинама од заосталих мина на овом подручју је очишћено око 5,5 км2 земљишта,гдје је пронађено више од 100 ПП мина и више неексплодираних минско-експлозивних средстава. Иначе, ради се о подручју за које се поуздано зна да крије бројна минска поља, с обзиром да је ријеч о некадашњој линији раздвајања из протеклог рата.
Сански Мост спада у категорију општина с високом опасношћу од неексплодираних минско-експлозивних средстава и послије je Бихаћа, када је ријеч о Унско-санском кантону, тe сe сматра локалном заједницом с највећим бројем заосталих минских поља из периода рата.

Share:

Leave Comment