test

07.06.2017

 

Danas je u Ženevi održan sastanak na temu ”Univerzalizacija Land Release-a” na kome su razmijenjene informacije o ključnim principima land release metoda i podijeljena iskustva iz praktičnih primjera primjene land release-a i njihovih pozitivnih implikacija na razvoj programa protivminskog djelovanja. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine sastanku je prisustvovao direktor Centra za uklanjanje mina Saša Obradović.

Ovaj događaj će obezbijediti platformu za razmjenu dobrih praksi svih onih koji su uključeni u ovaj proces i demonstrirati važnost i uticaj međunarodnih standarda za protivminsko djelovanje (IMAS) na land release u okviru njihovih nacionalnih programa za deminiranje i napora za implementaciju obaveza iz Konvencije.

Sastanak su organizovali predstavnici Austrije, predsjedavajući Konvencije za zabranu protivpješadijskih mina (APMBC) i Njemačke, predsjedavajući Konvencije za zabranu kasetne municije (CCM) uz podršku Jedinice za pomoć implementaciji Konvencije (ISU) i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD).

Share:

Leave Comment