test

Danas su na poziv komandanta EUFOR-a general majora Reinharda Trischaka, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini Saša Obradović posjetili deminersko radilište MSP Gojčin, opština Kalesija, 120 km sjeverno od Sarajeva. MSP Gojčin pokriva površinu od 2, 380 837 m2 na kome su pronađene 82 mine i 31 komad NUS-a.

Delegacija je helikopterom EUFOR-a sletjela u blizini Tuzle i imali su priliku da vide aktivnosti izvođenja operacija deminiranja gdje im je deminerski bataljon Oružanih snaga BiH demonstrirao svoj rad na terenu.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović prisutnima je predstavio minsku situaciju u našoj zemlji i sa predstavnicima vlasti razgovarao o mogućnosti nabavke novih terenskih vozila za Oružane snage BiH i BHMAC.

Komandant EUFOR-a je rekao da je ”Land Release metoda budućnost uklanjanja i uništavanja starih mina i to je najveća podrška našem kontinuiranom napretku prema sigurnom okruženju. Ograničenja izazvana Covidom – 19 ometala su ovaj rad već nekoliko mjeseci, tako da nam je nastavak aktivnosti čišćenja mina dao kolektivnu smjernicu. “

U Bosni i Hercegovini je preostalo još 964 km2 minski sumnjive površine, a trenutno ima 478 aktivnih projekata deminiranja koji sadrže oko 182.000 mina. Primjenom ovog pristupa deminiranju smanjiće se ukupni napor koji se ulaže u uklanjanje mina i bolje iskoristiti raspoloživa sredstva.

Share:

Leave Comment