test

Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu, u saradnji sa Organizacijom amputiraca UDAS Banja Luka, organizovali su promociju 3D modela kranjske pčele, koja ima za cilj da ukaže na važnost uloke pčela kao najvažnijih oprašivača, te značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša.

Pčelarstvo takođe predstavlja odličnu aktivnost koja može osnažiti ranjive društvene skupine, posebno žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom, istovremeno uspostavljajući stabilne prihode i poboljšavajući njihov kvalitet života. Bavljenjem pčelarstvom pored prihoda koje mogu da ostvaruju, osobama sa invaliditetom pomaže u rehabilitaciji od traumatske povrede gubitka dijela ekstremiteta.

Organizacija UDAS Banja Luka u okviru programa ekonomske podrške, svake godine podržava male biznise žrtava mina među kojima su i mali biznisi u pčalerastvu iz razloga što se ova vrsta biznisa pokazala uspješna u oporavku žrtava mina i ostvarivanju prihoda u porodici.

Dogadjaju je prisustvovao i direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, Saša Obradović, koji je još jednom naglasio važnost podrške aktivnostima pomoći žrtvama mina, kao jednom od najvažnijih stubova protivminskog djelovanja u našoj zemlji.

Tokom 2021 i 2022.godine, organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa ITF Enhancing Human Security Slovenija i Pčelarskom akademijom iz Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, realizovali su projekat ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH, koji je imao za cilj osnaživanje pčelara, žrtava mina, osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, znanjem koje će pomoći u poboljšanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti u budućnosti.

Share:

Leave Comment