Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa ITF Slovenija, Centrom za uklanjanje mina (BHMAC) i Organizacijom amputiraca UDAS, predstavila izložbu portreta preživjelih od mina i minskih polja pod nazivom ”ZA ZEMLJU BEZ MINA!”.

Izložba je otvorena u Ambasadi Slovenije, Sarajevo, do kraja mjeseca aprila i može se pogledati radnim danima od 9.00 do 15.00 sati uz prethodnu najavu na recepciji ambasade.

Povodom otvaranja izložbe, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš izjavio: je da se ove godine obilježava 25. godišnjica usvajanja Konvencije o zabrani mina, kao sveobuhvatnog globalnog odgovora na humanitarnu katastrofu prouzrokovanu protivpješadijskim minama.Ovom izložbom želimo da podsjetimo na sve žrtve i stradanja u minskim incidentima, kroz izložbu fotografija – portreta žrtava mina u Bosni i Hercegovini.

Republika Slovenija, preko ITF fondacije, aktivno podržava deminiranje u Bosni i Hercegovini i aktivnosti UDAS-a, te se kontinuarano radi na smanjenju prijetnji koje predstavljaju protupješadijske mine i drugi eksplozivni ostaci rata. 

Share:

Leave Comment