test

Projekat pod nazivom Majevica bez mina, koji uključuje deminiranje na prostoru pet opština i planirano je da bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske regije. Projekat vrijednosti 9,7 miliona eura je finansiran od strane Savezne Republike Njemačke i obuhvatiće 27,8 km2 na području Teočaka, Sapne, Čelića, Lopara i Ugljevika.

Ovo je dobar primjer međuentitetske saradnje 5 opština koje su udružile zajedničke snage, kako bi radili na promociji turizma u regiji Majevice, a imajući u vidu da već postoje razvojni planovi za izgradnju turističkih objekata i ski staza u ovoj regiji.

Projekat implementira Centar za uklanjanje mina u BiH, u saradnji sa MAG BiH i NPA BiH. Pored razvoja turizma i privrede, projekat će omogućiti i obnovu domova i poljoprivrednih dobara.

Na području Ugljevika trenutno se radi na ukupno devet lokacija, gdje je pronađeno oko 20 mina i ostalih minsko eksplozivnih sredstava. Na području Lopara su definisana četiri velika projekta, gdje je pronađeno 160 minsko eksplozivnih sredstava zaostalih ratom.

U narednoj godini će se raditi i na području Brusnica i Pipera, te se očekuje da će Lopare i Ugljevik do kraja naredne godine, biti slobodni od mina.

Share:

Leave Comment