test

Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH održana je od 26. do 28. juna na Jahorini i okupila je veliki broj žrtava mina, članova Koordinacionog tijela za pomoć žrtvama mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, predstavnika privrednih preduzeća i udruženja kao i predstavnika BHMAC-a. Cilj konferencije je da na specifičan način skrene pažnju domaćim javnim institucijama, nevladinim organizacijama i građanima na stanje u oblasti pomoći žrtvama mina u BiH, a u okviru Strategije za protivminsko djelovanje u BiH 2018. – 2025.

Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH održava se u okviru EU projekta pomoći žrtvama mina i njihovim porodicama u BiH, pod nazivom ‘To earn not to get – Zaraditi, a ne dobiti’. Finansijska sredstva  u iznosu od 790.000 KM obezbijedila je Evropska Unija,  a projekat realizuje nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund e.V iz Njemačke.

Ovim projektom je obuhvaćeno 66 žrtava mina ili njihovih porodica koji će dobiti bespovratne materijalne grantove u vrijednosti do 5 000 KM za nabavku plastenika, poljoprivrednih mašina, motokultivatora, stoke i raznih zanatskih alata za obavljanje zanatlijskih poslova.

Na zvaničnoj ceremoniji potpisano je 66 ugovora o dodjeli poslovnih grantova sa žrtvama mina i članovima njihovih porodica.

Share:

Leave Comment