test

Na poziv Jedinice za podršku implementaciji Otavske konvencije iz Ženeve, danas je održan online sastanak sa članovima Komiteta za implementaciju Člana 5. ove Konvencije.

Ovom bilateralnom sastanku su prisustvovali predsjedavajući Komiteta Zambija kao i članovi Komiteta koji uključuje predstavnike Norveške, Belgije i Šri Lanke, zatim predstavnik Stalne misije Bosne i Hercegovine u Ženevi i direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Cilj sastanka je bila razmjena informacija u vezi s napretkom naše države u implementaciji obaveza prema Članu 5. prije krajnjeg roka Bosne i Hercegovine za podnošenje izvještaja o Članu 7.

Direktor Saša Obradović je učesnicima prezentovao trenutnu minsku situaciju u Bosni i Hercegovini, rezultate projekta ‘Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH’ tokom kojeg je postignut znatan napredak u implementaciji Strategije protivminskog djelovanja BiH, kao i rezultate implementacije pojedinih aktivnosti iz Oslo akcionog plana.

Predstavnici Komiteta su iskazali veliko zadovoljstvo ovom prezentacijom aktivnosti i napretkom Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza iz Otavske konvencije.

Centar za uklanjanje mina u BiH nastavlja da i dalje redovno izvještava članove Komiteta o tekućim aktivnostima i postignutim rezultatima.

Share:

Leave Comment