Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

  • Home
  • Delegacija Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH posjetila BHMAC

Delegacija Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH i predstavnica Ministarstva odbrane BiH, danas su posjetili sjedište Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, gdje ih je dočekao direktor BHMAC-a Enis Horozović sa svojim saradnicima.

Direktor Horozović je poželio dobrodošlicu vojnim atašeima Col. Robertino CIOBANU – Rumunija, Ltc. Franz-Josef NOLTE – Njemačka, Ltc. Xuan WANG – Kina, Col. Milan SKRUTEK – Slovačka, Ltc. Edward TAYLOR – Velika Britanija, Ltc. Petr RUZICKA – Češka Republika, Ltc. Attila SANDOR – Mađarska, Col. Murat KUL – Turska, Ltc. David LAMBEENS  – Belgija i pukovnici Enidi Ramić, Ministarstvo odbrane BiH.

Direktor je prisutnima zahvalio na zanimanju za rad Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini te iskazao maksimalnu opredijeljenost Centra za saradnju sa Asocijacijom vojno-diplomatskih predstavnika u BiH koji su ujedno i predstavnici zemalja donatora u protivminskom djelovanju a sve s ciljem dostizanja Bosne i Hercegovine bez mina do 2027. godine.

Po završetku uvodnih obraćanja, šef Odsjeka za upravljanje protivminskim akcijama Tarik Šerak prezentovao je rad i nadležnosti Centra za uklanjanje mina nakon čega su uslijedila pitanja i odgovori kao i diskusija  o problemima sa kojima se susrećemo u radu na terenu zbog nedostatka obučenog osoblja, adekvatne opreme i terenskih vozila. Nakon sastanka, gosti su posjetili deminersko radilište MSP Vojkovići na kojem radove izvode timovi Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH a kojje se nalazi u zoni odgovornosti Regionalne kancelarije BHMAC Pale prilikom čega im je šef RK Pale Goran Ždrale prezentovao aktivnosti koje svakodnevno provode na ovoj lokaciji, broj nađenih mina kao i broj mina koji se očekuje na navedenoj lokaciji.

Na kraju je direktor Horozović još jednom zahvalio prisutnima na posjeti te naglasio kako je BHMAC otvoren za saradnju i da je istu važno kontinuirano unapređivati na svim nivoima. Usaglašeni su daljnji modaliteti saradnje i održavanja sastanaka s ciljem međusobne podrške, razmjene informacija i zajedničkih aktivnosti.

Share:

Leave Comment