test

Kako se približavamo kraju 2020.godine, i svim njenim izazovima i uticajima kako na profesionalni i privatni život svih nas, Bosna i Hercegovina je ipak uspjela postići značajne rezultate u dostizanju zemlje bez mina, čak i uz vrlo ograničene aktivnosti deminiranja nastale usljed postojeće pandemije.

Tokom prethodne godine, uspjeli smo da prateći preporuke i sugestije Ženevskog centra pripremimo Zahtjev za produženje roka po članu 5. stav 1. Otavske konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transfera PP mina i o njihovom uništenju.  Zahtjev je odobren u Novembru 2020.godine, a novi rok za ispunjenje preostalih obaveza je 2027.godina.

U cilju prevazilaženja smanjenog broja aktivnosti deminiranja i zaštite stanovništva od mina, poduzete su dodatne mjere upozoravanja stanovništva i pojačano je hitno obilježavanje minski sumnjivih područja, što je rezultiralo time da u ovoj godini nema niti jedna žrtva mina.

U toku je izrada nove web orijentisane baze podataka, koja će zamijeniti postojeći sistem i povećati dostupnost i transparentnost podataka o protivminskom djelovanju. Projekat će pomoći institucijama zaduženim za sprovođenje protivminskog djelovanja da povećaju transparentnost, poboljšaju sposobnosti planiranja i primijene savremene standarde protivminskog djelovanja za ubrzani tempo deminiranja.

Nova mobilna aplikacija za minski sumnjiva podrucja u BiH, će olakšati pristup podacima o minski sumnjivim lokacijama u našoj zemlji,  i doprinijeti bržoj komunikaciji, te unaprijediti opštu sigurnost i kretanje ljudi u blizini minski sumnjivih lokacija, čime će i rizik od nesreća biti dosta manji.
Hvala vam na vašoj podršci, saradnji i razumijevanju i neka nam 2021. godina,  donese stabilnije i sigurnije okruženje, tako da možemo ubrzati proces uklanjanja minskog problema i postići konačni cilj i zemlju bez mina.

Share:

Leave Comment