test

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini je podržao kampanju Međunarodnog centra za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD)”#TogetherAgainstMines” (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Kampanja se provodi povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina. U saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH kampanju su podržali i predstavnici ICBL-a (International Campaign to Ban Landmines) iz Ženeve, zdravstvenih ustanova, predškolskih ustanova, Osnovnih i srednjih škola, sportskih ustanova, gradskih institucija i drugi.

Opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiče na živote miliona ljudi u više od 60 zemalja. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenosti minama, a život stanovnika je u stalnoj opasnosti.

[foogallery id=”3135”]

Share:

Leave Comment