test

19.састанак држава чланица потписница Конвенције је службени, дипломатски састанак 164 државе, које су прихватиле и преузеле обавезе из Конвенције о забрани употребе, производње, складиштења и трансфера пп мина и о њиховом уништавању.

Иако је првобитно планирано да се састанак одржи у Хагу, Холандија, због погоршане епидемиолошке ситуације у овој земљи, састанак је пребачен на онлине формат.

Овогодишњом конференцијом  предсједава Њ.Е. Робберт Јан Габриëлсе, који је изабран на Четвртој прегледној конференцији у Ослу 2019.

Одржавање ове конференције поново указује на важност противминског дјеловања у сваком аспекту, било да се ради о деминирању, програмима упозоравања на мине или помоћ жртвама мина.

Представница Босне и Херцеговине, Мирна Павловић, помоћница министра цивилних послова БиХ, је у склопу свог обраћања, још једном изразила снажну и велику опредијељеност Босне и Херцеговине да настави с даљњим дјеловањем у суочавању с пријетњама противпјешачких мина и експлозивних остатака рата, у намјери да се ово дугорочно питање ријеши у оквирима одобреног рока, а према члану V Конвенције, односно закључно са Мартом 2027 године.

Независно од свих потешкоћа са којима се сусрећемо, укључујући недостатак финансијских средстава, те доступних нефункционалних записа о минским пољима и непредвидивих временских услова, као главних разлога за подношење Захтјева за продужење рока према Члану V Конвенције, као земља смо усмјерени ка јасном концепту противминских акција, који захтјева ефикасно управљање ризиком кроз непрекидно процјењивање минске ситуације, ефикасно планирање и координацију, те повезивање свих компоненти противминских акција у интегралан процес.

Наглашено је и да је Босна и Херцеговина постигла изузетно значајан напредак у свим подручјима противминског дјеловања, прије свега захваљујући јако доброј сарадњи са партнерским земљама и донаторима.

Састанак ће трајати у периоду 15-19.11.2021.године.

Share:

Leave Comment