test

U Centru za PMD i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne Rajlovac, završen je  “Osnovni kurs za humanitarno deminiranje”. Kurs su uspješno završila 34 polaznika iz  Oružanih snaga BiH, Vojske Srbije, Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RU CZRS), što predstavlja nastavak saradnje, kako sa institucijama na domaćem nivou, tako i sa drugim oružanim snagama po osnovu bilateralne vojne saradnje.

Instruktori iz sastava Centra za PMD i uništavanje NUS-a su polaznicima  pružili potrebna znanja i neophodne vještine za obavljanje poslova deminera u procesu humanitarnog deminiranja. Ovaj kurs je u potpunosti prilagođen standardima koje propisuje BHMAC.

Zatvaranju kursa i dodjeli uvjerenja, dana 11.10.2019. godine, u kasarni Rajlovac prisustvovali su i gospodin Saša Obradović, direktor BHMAC-a, gospodin Dragan Stojak, pomoćnik direktora za operacije BHMAC-a, kao i oficir za planiranje i osiguranje kvaliteta deminiranja iz ZŠ OS BiH, pukovnik Izudin Muftić.

Prisutnima su se obratili komandant Centra za PMD i uništavanje NUS-a i direktor BHMAC-a, koji su kroz svoja izlaganja polaznicima čestitali na uspješno završenoj obuci, istakli značaj iste i izrazili obostrano zadovoljstvo o uspješnoj saradnji.

Share:

Leave Comment