test

Savezna Republika Njemačka je ove godine izdvojila 100 hiljada eura za izradu kvalitetnih proteza žrtvama mina u našoj zemlji, a u Mostaru je danas predstavljen projekt pomoći preživjelima kroz koji je 19 žrtava u Hercegovini dobilo proteze koje će im olakšati život.

Na predstavljanju projekta u Mostaru je istaknuto da je riječ o programu pomoći preživjelima od mina i drugih eksplozivnih naprava, koji je od maja do jula ove godine implementirao Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC), a finansirala Vlada SR Njemačke.

Žrtvama mina iz svih dijelova zemlje i iz svih etničkih grupa u BiH donirane su visokokvalitetne natkoljene i potkoljene proteze, a u tri mjeseca projekt je implementiran na području Mostara, Konjica, Trebinja, Gackog i Nevesinja, gdje je 19 žrtava mina prošlo kroz proces izrade proteze.

Predstavljanju programa u Mostaru je prisustvovao zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Bernhard Abels u pratnji vojnog atašea i drugih predstavnika njemačke ambasade, gdje su se upoznali sa korisnicima vrijednih donacija i razgovarali o njihovim iskustvima i poslušali životne priče preživjelih žrtava mina iz Hercegovine.

Ambasador Abels je tom prilikom naglasio da je SR Njemačka posvećena procesu razminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH, što je potvrdio i podatkom da je njegova zemlja za ovu godinu u te namjene izdvojila 100 hiljada eura i najavio sljedeću fazu kojom će biti obuhvaćena cijela BiH.

Share:

Leave Comment