test

Vodeći se trenutnom situacijom u zemlji vezanoj za prisustvo Covida 19, te pandemijom koja je tesko pogodila vecinu zemalja u okruženju, timovi Centra za uklanjanje mina u BiH su zbog trenutnog zastoja deminerskih aktivnosti, svoje zadatke preusmjerili na pojačano hitno obilježavanje preostalih sumnjivih površina, te na kontrolu i obnavljanje postojećih znakova koje upozoravaju na minsku opasnost.

Tako su kao rezultat rada tokom mjeseca aprila timovi BHMAC-a izvršili kontrolu, obnovu i dodatno postavljanje 2.620 znakova hitnog obilježavanja širom Bosne i Hercegovine i to na područjima sa naglasenom minskom situacijom u Doboju, Kotor Varosi, Petrovu i Brodu, Derventi, Kostajnici, Ravnoj, Tomislavgradu, Bihaću, Jablanici, Livnu, Tarčinu, Vogošći, Ilijašu, Kiseljaku, Busovači, Tuzli, Gradačcu, Sapni, Brčkom.

Ove aktivnosti su naročitno bitne zbog činjenice da zbog trenutnog ograničenja kretanja, većina stanovništva i pored strogih upozorenja da ostanu kući, ipak odlazi u prirodu, te je veoma bitno upozoriti na izbjegavanje nepoznatih područja.

Obilježavanje minskih polja je inače kontinuirana aktivnost Centra za uklanjanje mina u BiH, gdje prosječno godišnje bude postavljeno ili obnovljeno oko 10.000 znakova.

Svim građanima se apeluje da poštuju znakove upozorenja na minsku opasnost, odnosno da ne vrše uklanjanje, otuđivanje i zloupotrebu minskih oznaka, jer na taj način u opasnost dovode svoj, ali i živote drugih građana koji se kreću uz minska polja.

Share:

Leave Comment