test

У оквиру посјете задатку Врбовик, Општина Бреза, представници УСА Стате Департмента и Амбасаде УСА у БиХ, истакли су задовољство скором реализацијом овог пројекта, имајући у виду његову важност за сигурност становништва које ту живи и употребу земљишта које се већ дуги низ година налази под ризиком од мина и заосталих минско експлозивних средстава. Ријеч је о површини од око 30.000 м2, гдје се очекује велики број минских направа и која се током претходних ратних дешавања налазила испред бивших линија конфронтације.

Пројекат ће бити имплементиран путем УСА донације, а почетак радова се очекује до краја септембра 2021.године.

Истовремено, у складу са најавама од стране ИТФ-a, једним од главних извора финансирања деминирања у нашој земљи, којим се каналише већина страних и домаћих донација за противминско дјеловање у БиХ, обезбијеђена су средства  за реализацију укупно 29 пројеката донацијама путем УСА, 11 пројеката од стране Владе Јапана и 2 пројекта учешћем Чешке Републике.

Наведени задаци укључују површине од 602,866 м2 – УСА донација на подручју Бихаћа, Добоја, Доњег Вакуфа и Фоче, те површину од 194.026 м2 – донација Јапана и то на подручју Горњег Вакуфа, Витеза, Бихаћа, Брчког, Шамца, Добоја, Маглаја, Коњица, Брезе, Восоког и Фоче. Чешка донација укључује два мања пројекта на подручју Фоче површине 13,464 м2.

Реализација наведених пројеката се очекује до краја текуће године, чиме ће радови на деминирању бити у пуном капацитету, са ангажманом већине акредитованих организација и ресурса неопходних за њихову реализацију.

Сви задаци су са листе приоритета и већ дуже времена чекају имплементацију, те ће њиховом финализацијом још преко 700 000 м2 бити враћено на употребу и сигурно кориштење.

Share:

Leave Comment