Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

Vadim Chernish, Ministar za privremeno okupirane teritorije i interno raseljena lica u pratnji svoje zamjenice Viktorie Voronine, te savjetnika i šefova odjela za vanredne situacije i odbranu Republike Ukrajine i ostalih čalova delegacije nadležnih za rješavanje minske problematike, posjetili su danas Centar za uklanjanje mina u BiH i razgovarali na temu razmjene iskustava, a s namjerom dobijanja više informacija o minskoj problematici u našoj zemlji i uopšte o načinu sprovođenja terenskih operacija,. Cilj je da prikupljena iskustva I naučene iskustva iskoriste kao osnovu za uspostavljanje sistema protivminskog djelovanja u Republici Ukrajini.

Navedena posjeta predstavlja nastavak saradnje i zaključaka sa sastanka održanog Novembra 2018.godine u Sarajevu, kada je i razgovarano o mogućnosti organizovanja navedene posjete i kada je i predložena saradnja u smislu razmjene iskustava i stručne dokumentacije u ovoj oblasti, te mogućnosti primjene istih u Ukrajini.

Vodeći se kompleksnošću problema mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih tokom ratnih dešavanja u Republici Ukrajini, iskazana je potreba za proučavanje prakse i iskustava u BiH, imajući u vidu da je iskustvo BiH i Centra za uklanjanje mina u BiH jedno od uspješnih primjera protivminskog djelovanja u svijetu.

Planirano je da se uvažena delegacija tokom boravka u BiH upozna sa zakonskim okvirom, organizacionom strukturom i stručnom legislativom po kojoj se sprovode protivminske aktivnosti, a posjetiće i Centar za obuka pasa NVO Norveške narodne pomoći i MSP projekat u Buturović polju, Konjic.

Share:

Leave Comment