test

20160524_111427Danas su u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH, započete aktivnosti na izradi prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH.
Na izradi navedenog prijedloga radiće radna grupa koja se sastoji od predstavnika Ministarstva civilnih poslova, BHMACa, Komisije za deminiranje, te Civilnih zaštita Federacije i Republike Srpske i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Zadatak Radne grupe je izrada prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, te preduzimanje svih pratećih aktivnosti koje su u vezi sa pripremom i izradom Zakona.
Rok da se Ministru civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH i Izvještaj o radu Radne grupe je dva mjeseca.
Postojeći Zakon o deminiranju je usvojen 2002.godine, te je njegova izmjena i dopuna neophodna zbog niza nedostataka i zahtijeva određenu nadogradnju u cilju prilagođavanja novim tehnikama rada i ostaloj pratećoj strukturi, u skladu sa postojećim sistemom PMA i trenutnom situacijom vezanom za problem mina i EOD u BiH.

Podsjećamo da je prethodna verzija zakona urađena prije nekoliko mjeseci i ista je data na konsultacije. Nastojalo se, popraviti tekst Zakona koji se odnosi na Odbor donatora, pa su u skladu s tim prikupljene sve primjedbe na prednacrt zakona i zakon je uvršten na sjednicu Vijeća ministara, međutim isti nije dobio podršku, te je sugerisano da se ide na izmjenu postojećeg Zakona.

Share:

Leave Comment