Bosnia and Herzegovina Mine Action Center

Na sastanku sa predstavnicima službe civilne zaštite opštine Uglјevik, predstavnici BHMAC RK Pale, izrazili su zabrinutost zbog izvršene nelegalne sječe šume na površini oko 3 hektara, unutar definisane rizične površine prve faze, na lokalitetu „Prosjeka 4“ od strane NN lica. Istaknuta je potreba da se preduzmu sve mjere u cilјu identifikovanja počinioca i sprečavanja nastavka ovakvih radnji u narednom periodu. Navedena lokacija se nalazi u blizini glavne saobraćajnice, te je od izuzetne važnosti poštovanje i pridržavanje postavljenih znakova, zbog sigurnosti svih lica koja se kreću u njenoj blizini.
Trenutna minski sumnjiva površina u opštini Ugljevik iznosi 0,9 km2 i prostire su unutar dvije ugrožene zajednice: Mezgrajice i Glinje, gdje živi oko 500 direktno ugroženih stanovnika. Do sada su se na ovom području desile 3 minske nesreće, a još se očekuje pronalazak oko 200 minsko eksplozivnih sredstava zaostalih proteklim ratom.
Nastavak deminiranja, odnosno realizacije projekta vraćanja na upotrebu preostalog minski sumnjivog zemljišta na teritoriji opštine Ugljevik je planiran za 2022.godinu, čime će jednim projektom netehničkog izviđanja, biti obuhvaćene sve preostale minski definisane površine unutar ove opštine.

Share:

Leave Comment