test

Članovi Komisije za deminiranje BiH gospodin Suvad Džafić i Mladen Mrkaja i direktor Centra za uklanjanje mina u BiH gospodin Saša Obradović borave u posjeti Washington DC, Sjedinjene Američke Države.

Danas su posjetili State Department i sastali se sa Stanley L. Brown, v.d. zamjenikom pomoćnika sekretara u Birou za političko-vojna pitanja State Departmenta, Gerald L. Guilbert, šef programa Kancelarije za uklanjanje oružja i Ethan Rinks, program menadžer za Evropu u Birou za političko-vojna pitanja State Departmenta.

Predstavnici Bosne i Hercegovine su predstavnike State Departmenta informisali o svemu što je do sada urađeno u oblasti protivminskih akcija u Bosni i Hercegovini, usvojenoj Strategiji protivminskog djelovanja 2018-2025, projektu ” Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019” i podnijeli izvještaj o realizaciji projekta ”Sarajevo bez mina 2020” koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji u procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini i nastavku donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem ITF Enhancing Human Security. SAD je najveći donator protivminskih akcija u BiH i veoma je važno zadržati isti ili veći nivo finansiranja kako bi se ispunili ciljevi iz Strategije PMA do 2025. godine.

Samo u 2018. godini Vlada Sjedinjenih Američkih Država je izdvojila 3,2 miliona KM za proces deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Share:

Leave Comment