test

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović  danas je sa Ambasadorom Norveške u BiH Olav Reinertsenom i predstavnicima NVO Norveška narodna pomoć (NPA) obišao trenutno otvorene zadatke na području Brčko Distrikta, koji se rade po novoj metodi oslobađanja zemljišta od mina.

U pitanju su lokacije Brčko Sjever 1 na području Laništa, koje implementira NVO Norveška narodna pomoć, a uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške i Švajcarske.

Projekat Brčko Sjever je otvoren sredinom oktobra ove godine i njegov završetak se očekuje do proljeća iduće godine. Ovaj projekat površine million i 33.000 m2 obuhvata četiri zajednice – Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica.

Očekuje se da će do jeseni 2024. godine Brčko Distrikt u potpunosti biti oslobođen od minske opasnosti.

Direktor Obradović je tokom obilaska navedenih područja izrazio zahvalnost  Kraljevini Norveškoj na dosadašnjoj podršci programu protivminskog djelovanja u BiH, te upoznao Ambasadora Reinertsena sa trenutnom minskom situacijom u BiH, kapacitetima i dosadašnjim rezultatima, kao i o stepenu realizacije strateških ciljeva i obaveza iz potpisanih Konvencija, koje se odnose na oblast protivminskog djelovanja.

Još jednom je istaknuta veoma dobra saradnja sa predstavnicima NVO Norveške narodne pomoći i važnost nastavka donatorske podrške, kako bi se ispunili svi ciljevi na putu ka zemlji oslobođenoj od minske opasnosti.

Share:

Leave Comment