test

  • Home
  • 27. Sastanak Direktora i Savjetnika za protivminsko djelovanje

This post is also available in: English (English)

V.d. Pomoćnika direktora za operacije Ivan Dunđer, prisustvuje 27. Sastanku Direktora i Savjetnika za protivminsko djelovanje, koji se održava u Ženevi u periodu 29 April-1 Maj.

Ovogodišnja tema sastanka pod nazivom „Štitimo živote. Gradimo Mir“, ima za cilj da okupi predstavnike svih agencija i organizacija iz zemalja pogođenih problemom zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kako bi razgovarali o prioritetnim pitanjima iz ove oblasti, te o predstojećim izazovima i mogućim rješenjima.

Sastanak tradicionalno organizuje UNMAS, u saradnji sa Ženevskim centrom za humanitarno djelovanje, a uz podršku Švajcarskog ministarstva vanjskih poslova.

U sklopu sastanka, planirano je održavanje niza plenarnih sesija na temu protivminskog djelovanja u smislu digitalizacije, izgradnje kapaciteta, humanitarno razminiranje kao preduslov za razvoj društva i mir, te inovacije u procesu protivminskog djelovanja, kao i razmjene iskustava i mogućnosti zajedničkog djelovanja na polju eliminacije mina i eksplozivnih sredstava zaostalih ratom.

Share:

Leave Comment