test

Захваљујући Чешкој и Јужној Кореји, донаторима деминирања, табле које путнике на улазу из Црне Горе у БиХ, недалеко од граничног прелаза Хум-Шћепан Поље, упозоравају да су у близини мине ове године коначно ће бити уклоњене.

Уз двије локације на овом граничном прелазу, Центар за уклањање мина БиХ- БХ МАК, ове године деминираће и двије локације на подручју Националног парка „Сутјеска“ и то уз магистрални пут Тјентиште-Гацко, а донатор је Јапан.

Представници БХ МАК-а упознали су данас руководство општине Фоча да су Међународној фондацији за деминирање ИТФ и донатору Амбасади САД-а предложили за деминирање још девет локација на подручју ове локалне заједнице.

Горан Ждрале, шеф регионалне канцеларије Источно Сарајево БХ МАК-а, каже да ће се локације на граничном прелазу Хум-Шћепан Поље деминирати у јуну или јулу, док би до краја новембра требало бити завршено и деминирање у НП „Сутјеска“.

„Имамо још девет приоритетних локација са подручја општине Фоча и ми очекујемо позитиван одговор бар за 50 одсто тих локација да ће врло брзо ићи у реализацију деминирања. Имамо обећање представника Амбасаде САД-а и ИТФ-а да ћемо 23. јуна обићи ове локације, након чега ће нам они доставити коначну своју одлуку шта су изабрали за деминирање“, рекао је Ждрале.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да је туризам стратешка грана ове локалне заједнице, тако да ће наставити да инсистирају да приоритет у деминирању имају локације у близини туристичких одредишта.

„Сигурно да је подручје од Брода на Дрини према Шћепан Пољу приоритет, како због великих најављених инфраструктурних пројеката, тако и због рафтинга на Тари и Дрини, а такође и Национални парк“, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић рекао је да ће и општина помоћи у процесу деминирања.

„Чули смо добре вијести да је за четири локације одобрено деминирање, а да би још девет локација требало да уђе у програм, што је значајно за становнике, а посебно јер је наша општина позната по великом броју туриста који је посјећују. И ми ћемо дати допринос и трудићемо се да будемо што безбједнија општина и са тог аспекта“, рекао је Драшковић.

На граничном прелазу Хум- Шћепан Пољу деминираће се двије локације површине од 11.000 и 4.000 метара квадратних, док су на подручју НП “Сутјеска” површине двије локације предвиђене за деминирање од 5.000 до 10.000 квадрата.

На подручју општине Фоча за око три и по милиона метара квадратних се сумња да је под минама и она спада у минама средње угрожене општине, навели су из БХ МАК-а.

Они су додали да су очекивања да би до 2030. године  сва минирана подручја у БиХ могла бити очишћена.

Извор: www.radiofoca.com

Share:

Leave Comment