BH MAC

Početak | English | Pretraga
Vodič za pristup informacijama i indeks registar
Minska situacija-nova opšta procjena
Struktura i zadaci
Plan i izvještaji
Humanitarno deminiranje
Upozoravanje na mine
Pomoć žrtava mina
Obuka i istraživanje
Opštinsko planiranje projekata
Zakon i podzakonski akti
Vodič za akreditaciju
Arhiva
Novosti
Info desk i kontakti
Linkovi
Galerija
Prilika za posao/objavljeni konkursi za zaposlenike i pripravnike
Javne nabavke
Prijavi korupciju
Doneseni Pravilnici iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije
15.8.2014
Centar za uklanjanje mina u BiH je u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 100/13) a provodeći i podržavajući sveobuhvatnu akciju u prevenciji i borbi protiv korupcije po odobrenju Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini donio dva veoma važna pravilnika iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije:

1. Pravilnik o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti lica koje prijavi korupciju u BHMAC-u i
2. Pravilnik o zaštiti i čuvanju službenih podataka u BHMAC-u.
Deminerska nesreća u Maglaju
11.8.2014
Dana 08.08.2014.godine na deminerskom radilištu Bijela ploča-Plane-Jablanica općina Maglaj, dogodila se deminerska nesreća u kojoj je smrtno stradao jedan deminer.

Na zadatku se vrše operacije čišćenje mina a radove izvodi deminerska organizacija Pazi Mine iz Viteza.
Otpravnik poslova US Ambasade HILL posjetio projekat za deminiranje u općini Vareš


21.7.2014
Otpravnik poslova Nicholas Hill, u pratnji Natalie Wazir, voditelja programa i Marka Adamsa, višeg savjetnika u vojno-političkom Uredu za uklanjanje oružja(PM/WRA, zajedno sa predstavnicima Međunarodnog Trust fonda (ITF) i Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) posjetili su projekat za deminiranje u selu Ravne, općina Vareš.
Sastanak sa predstavnicima Američke ambasade u Sarajevu


18.7.2014
Dana 17.07.2014. godine održan je sastanak u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH kome su prisustvovali gospođica Natalie Wazir, program menadžer za humanitarno deminiranje i rješavanje viškova naoružanja i municije iz vojno-političkog biroa (PM/WRA, US Department of State) i gospodin Mark Adams, viši savjetnik za program uništavanja konvencionalnog naoružanja u birou za vojnopolitičke poslove.
Donacija ''Handicap International''-a
7.7.2014
U sklopu implementacije projekta “Upozoravanje na mine u poplavom ugroženim zajednicama“ , Handicap International je obezbijedio sredstva za nabavku 8 računara i 2 plotera, konfiguracije prilagođene za integraciju GIS-a i ORTO-FOTO sistema.
Saopštenje za javnost 12.06.2014.godine
12.6.2014
Operativne aktivnosti Centra za uklanjanje mina u BiH sastojale su se od kontinuiranog izviđanja poplavljenih područja, odnosno područja ugroženih klizištima u cilju sagledavanja trenutnog stanja minski sumnjivih i rizičnih površina, priprema mikro lokacija za interventno deminiranje, hitnog obilježavanja i upozoravanja stanovništva na minsku opasnost.
Saopštenje za javnost 07.06.2014.godine
7.6.2014
06.06.2014.godine u Moroviću, Republika Srbija održan treći sastanka stručnog tima regionalnih centara za protivminsko delovanje Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pored predstavnika Centra za razminiranje Republike Srbije sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Ureda za razminiranje Republike Hrvatske, Centra za uklanjanje mina u BiH, Hrvatskog centra za testiranje, obuku i razvoj, Centra za podvodno deminiranje u Bijeloj, Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF), Ambasade SAD u Beogradu, američkog ekspertskog tima za brzo reagovanje (QRF), kao i predstavnik UNDP, BiH.
Saopštenje za javnost 05.06.2014.godine
5.6.2014
Treći sastanak regionalnih centara za protivminsko delovanje Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, će se održati u petak, 06.06.2014. godine, u prostorijama JP “Vojvodinašume” – Gazdinstvo Morović, u Moroviću, sa početkom u 12 časova.

Cilj sastanka je predstavljanje koncepta procjene i akcionog plana sa listom potreba za podršku tom planu, uključujući i angažovanje relevantnih institucija i akademske zajednice i planirane aktivnosti u narednom period.
Saopštenje za javnost 30.05.2014.godine
30.5.2014
Dana, 30.05.2014. godine u Regionalnom uredu BHMAC-a u Brčko održan je drugi redovni sastanak regionalnih Centara za deminiranje Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na sastanku su razmijenjene aktualne informacije o opasnosti od mina i NUS-a nastale uslijed vremenskih neprilika (poplava i klizišta) koje su pogodile prostore ove tri države.

Svi centri su izložili informacije sa kojima raspolažu i uspostavljen je ekspertni tim za procjenu štete i izradu projekata za hitnu sanaciju područja zahvaćenih nepogodama u regiji.

Ekspertni tim će do slijedećeg petka, 06.juna 2014. godine, napraviti koncept procjene i akcioni plan, te listu potreba za podršku tom planu, uključujući i angažovanje relevantnih institucija i akademske zajednice.

Nosioci aktivnosti sa konceptualnim rješenjima i prijedlogom rješenja je Centar za testiranje, obuku i razvoj, Republike Hrvatske. U tom projektu će biti obuhvaćene sve najsavremenije tehnologije koje su primjenjljive u svijetu.
Saopštenje za javnost 29.05.2014.godine


29.5.2014
U skladu sa zaključcima članova regionalnog Stručnog tima, obavještavamo vas da će se održati sastanak regionalnih centara za protivminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak će se održati u petak 30.05.2014. godine u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH u Brčkom sa početkom u 12:00 časova, na adresi Banjalučka 54, 76 100 Brčko Distrikt, u sklopu benzinske pumpe Barel.
<< 2014 >>
Po Ut Se Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
DOWNLOAD
Spisak akreditovanih organizacija za PMDSpisak akreditovanih organizacija za PMD
Priručnik za deminerePriručnik za deminere
Zahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatkaZahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatka
   ©2014 BH MAC. Sva prava zadržana.developed by daenet