BH MAC

Početak | English | Pretraga
Vodič za pristup informacijama i indeks registar
Minska situacija-nova opšta procjena
Struktura i zadaci
Plan i izvještaji
Humanitarno deminiranje
Upozoravanje na mine
Pomoć žrtava mina
Obuka i istraživanje
Opštinsko planiranje projekata
Zakon i podzakonski akti
Vodič za akreditaciju
Arhiva
Novosti
Info desk i kontakti
Linkovi
Galerija
Prilika za posao/objavljeni konkursi za zaposlenike i pripravnike
Javne nabavke
Prijavi korupciju
Land Release za poboljšanje uslova života u Bosni i Hercegovini


17.10.2014
Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) je zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), 16. oktobra 2014. godine organizovao okrugli sto kojem su prisustvovali međunarodni stručnjaci iz UNDP-a, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD) i Jedinice za podršku implementaciji Otavske konvencije (Konvencija o zabrani upotrebe protivpješadijskih mina), kao i ključni domaći partneri.
DVIJE BESPILOTNE LETJELICE IZ BELGIJE I HRVATSKE I HELIKOPTER OS BIH SNIMAJU MINSKA POLJA NAKON POPLAVA


14.10.2014
Nakon radionice koja je održana 15. i 16. septembra 2014. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini se nastavlja intenzivna aktivnost projekta “Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”. Težišna aktivnost u sadašnjem periodu je zrakoplovno snimanje minsko – rizičnih površina na koje su intenzivno i destruktivno djelovale bujice, klizišta, poplave kao i površina koje su nakon spomenutih pojava postale minski sumnjive.
PROTUMINSKO DJELOVANJE NAKON POPLAVA, REGIONALNI ODZIV U KRIZI, RAZVOJ TEHNOLOGIJA I IZGRADNJA KAPACITETA


19.9.2014
U Sarajevu je od 15. do 16.09.2014. godine održana dvodnevna radionica na kojoj je označen početak projekta ”Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta” gdje je započet proces planiranja realizacije prve faze projekta.
Radionica povodom početka projekta “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”


12.9.2014
Radionica koja će obilježiti početak projekta pod nazivom “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta” biće održana 15. i 16. septembra 2014. godine sa početkom u 10.00 časova u “Hotelu BM International”, Džemala Bijedića 212, Sarajevo.
Minska nesreća u Grebnicama
8.9.2014
Dana 01.09.2014.godine dogodila se minska nesreća u kojoj je jedno lice smrtno stradalo a drugo lakše povrijeđeno na lokalitetu Lijeskovca selu Grebnice, općina Domaljevac Šamac.

Nesreća se dogodila prilikom sječe ogrevnog drveta u obilježenom minskom polju, kada su žrtve stradale od mine(PROM 1).

Centar za uklanjanje mina u BiH apeluje na stanovništvo koje se kreće uz minski sumnjiva područja da poštuju minske oznake i ne ulaze iza istih u minska polja.
Doneseni Pravilnici iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije
15.8.2014
Centar za uklanjanje mina u BiH je u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 100/13) a provodeći i podržavajući sveobuhvatnu akciju u prevenciji i borbi protiv korupcije po odobrenju Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini donio dva veoma važna pravilnika iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije:

1. Pravilnik o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti lica koje prijavi korupciju u BHMAC-u i
2. Pravilnik o zaštiti i čuvanju službenih podataka u BHMAC-u.
Deminerska nesreća u Maglaju
11.8.2014
Dana 08.08.2014.godine na deminerskom radilištu Bijela ploča-Plane-Jablanica općina Maglaj, dogodila se deminerska nesreća u kojoj je smrtno stradao jedan deminer.

Na zadatku se vrše operacije čišćenje mina a radove izvodi deminerska organizacija Pazi Mine iz Viteza.
Otpravnik poslova US Ambasade HILL posjetio projekat za deminiranje u općini Vareš


21.7.2014
Otpravnik poslova Nicholas Hill, u pratnji Natalie Wazir, voditelja programa i Marka Adamsa, višeg savjetnika u vojno-političkom Uredu za uklanjanje oružja(PM/WRA, zajedno sa predstavnicima Međunarodnog Trust fonda (ITF) i Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) posjetili su projekat za deminiranje u selu Ravne, općina Vareš.
Sastanak sa predstavnicima Američke ambasade u Sarajevu


18.7.2014
Dana 17.07.2014. godine održan je sastanak u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH kome su prisustvovali gospođica Natalie Wazir, program menadžer za humanitarno deminiranje i rješavanje viškova naoružanja i municije iz vojno-političkog biroa (PM/WRA, US Department of State) i gospodin Mark Adams, viši savjetnik za program uništavanja konvencionalnog naoružanja u birou za vojnopolitičke poslove.
Donacija ''Handicap International''-a
7.7.2014
U sklopu implementacije projekta “Upozoravanje na mine u poplavom ugroženim zajednicama“ , Handicap International je obezbijedio sredstva za nabavku 8 računara i 2 plotera, konfiguracije prilagođene za integraciju GIS-a i ORTO-FOTO sistema.
<< Oktobar 2014 >>
Po Ut Se Če Pe Su Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
DOWNLOAD
Spisak akreditovanih organizacija za PMDSpisak akreditovanih organizacija za PMD
Priručnik za deminerePriručnik za deminere
Zahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatkaZahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatka
   ©2014 BH MAC. Sva prava zadržana.developed by daenet