BH MAC

Početak | English | Pretraga
Vodič za pristup informacijama i indeks registar
Minska situacija-nova opšta procjena
Struktura i zadaci
Plan i izvještaji
Humanitarno deminiranje
Upozoravanje na mine
Pomoć žrtava mina
Obuka i istraživanje
Opštinsko planiranje projekata
Zakon i podzakonski akti
Vodič za akreditaciju
Arhiva
Novosti
Info desk i kontakti
Linkovi
Galerija
Prilika za posao/objavljeni konkursi za zaposlenike i pripravnike
Javne nabavke
Prijavi korupciju
Održana obuka operatera za izviđanje i nadzor iz bespilotnih zrakoplovnih sustava u humanitarnom protivminskom djelovanju


Sarajevo, 27.2.2015
U periodu 18-27.02.2015.godine u Sarajevu, hotel Park, Vogošća, održana je Obuka operatera za izviđanje i nadzor iz bespilotnih zrakoplovnih sustava u humanitarnom protivminskom djelovanju.
Ukupno 5 polaznika, zaposlenika BHMAC-a dobilo je cerifikat o položenoj obuci, a sa tim i ovlaštenje za upotrebu konkretnog sustava i izviđanje i nadzor u humanitarnom PMD, pomoću daljinski upravljanih zrakoplovnih sustava.
Obuka za instruktore upozoravanja na mine


Sarajevo, 24.2.2015
U periodu od 23-27.02.2015. godine u bazi EUFOR-a, Butimir, održava se obuka za instruktore upozoravanja na mine. Obuka je finansirana od strane EUFOR-a, a istu pohađaju 33 polaznika. Obuku sprovodi NVO STOP MINES prema odobrenom planu i programu kroz koji je omogućeno da svi elementi obuke budu koncipirani u skladu sa potrebama multidisciplinarnog problema mina u BiH.
Učešće BiH delegacije na 18 sastanku Direktora i UN Savjetnika za protivminsko djelovanje
Sarajevo, 20.2.2015
U Ženevi je u periodu 16-19.02.2015.godine održan 18 sastanka Direktora i UN Savjetnika za protivminsko djelovanje. Sastanak su zajednički organizovali Ženevski centar za humanitarno deminiranje i UN Interagencijska koordinacijska grupa za protivminsko djelovanje.
Među učesnicima su bili visoki dužnosnici iz minsko akcionih programa, kolege iz odjela Ujedinjenih nacija i agencija, predstavnici međunarodnih nevladinih organizacija, stručnjaka iz donatorskih vlada i drugi partneri iz programa protivminske zajednice.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH i Komisije za deminiranje.
Obuka operatera za izviđanje i nadzor iz bespilotnih zrakoplovnih sustava u humanitarnom protivminskom djelovanju
Sarajevo, 17.2.2015
U periodu 18-27.02.2015.godine u Sarajevu, hotel Park, Vogošća, održaće se Obuka operatera za izviđanje i nadzor iz bespilotnih zrakoplovnih sustava u humanitarnom protivminskom djelovanju.
Posjeta Delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske
Sarajevo, 21.1.2015
Delegacija Ministarstva odbrane Republike Turske i Ambasade Republike Turske u Sarajevu na čelu sa generalom Erhan Sipahiogluom, Pukovnikom Mustafom Ongunom i vojnim atašeom Isa Sancakli, posjetili su danas Centar za uklanjanje mina u BiH. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Komisije za dminiranje u BiH, EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Sarajevo, 20.1.2015
“Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi,
razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”

RADIONICA “REZULTATI ZRAKOPLOVNOG SNIMANJA”

20.01.2015.godine, u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH, u Sarajevu, održana je Radionica “Rezultati zrakoplovnog snimanja”, a u okviru predstavljanja rezultata rada na projektu “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”.
NAJAVA DOGAĐAJA
Sarajevo, 16.1.2015
Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”

RADIONICA REZULTATI ZRAKOPLOVNOG SNIMANJA

20.01.2015.godine sa početkom u 10.00 časova, u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH, Tvornička 3, Sarajevo, biće održana Radionica “Rezultati zrakoplovnog snimanja”, a u okviru predstavljanja rezultata rada na projektu “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”.
Održana radionica o upravljanju projektom Land Release


16.12.2014
Radionica o upravljanju projektom Land Release održana je u Banja Luci, od 1.-3. decembra 2014. godine. Jedan od ciljeva ove radionice je predstavljanje iskustva Centar za uklanjanje mina u BiH kako bi se raspravljalo o tekućem napretku i procesima koji se tiču Land Release pilot projekata koji su uspostavljeni u četiri od osam regionalnih ureda/kancelarija BHMAC-a u Bosni i Hercegovini.
Snimljeno 26 klizišta i 130 km minskih polja na obali Save od Orahove do Brčkog


21.11.2014
Projekt: „Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“

Snimljeno 26 klizišta i 130 km minskih polja na obali Save od Orahove do Brčkog.

Najzahtjevnija zadaća u okviru projekta je snimanje sadašnjeg stvarnog stanja minski rizičnih površina koje su bile pod destruktivnim djelovanjem bujica, nanosa poplave, klizišta.
U općini Konjic izvršena primopredaja zadataka za deminiranje


11.11.2014
Dana, 11.11.2014. godine, izvršena je primopredaja 5 zadataka za deminiranje, površine od 255.000 m2 u općini Konjic koje je preko ITF-a finansirala Vlada Savezne Republike Njemačke.

Primopredaja je izvršena u prisustvu predstavnika Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Njemačke, gospođe Anke Reffenstuel i gospođe Beatrix Ganter i Ambasadora Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, gospodina Christian Hellbach,. Ceremoniji su prisustvovali predstavnik ITF, Ambasador, gospodin Damjan Bergant, predstavnici Komisije za deminiranje u BiH, gospodin Mustafa Pašalić i gospodin Franjo Markota, Načelnik opštine Konjic, gospodin Emir Bubalo i V.D. Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, gospodin Milan Rezo.
<< 2015 >>
Po Ut Se Če Pe Su Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
DOWNLOAD
Spisak akreditovanih organizacija za PMDSpisak akreditovanih organizacija za PMD
Priručnik za deminerePriručnik za deminere
Zahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatkaZahtjev za izdavanje rješenja za otvaranje radnog zadatka
   ©2015 BH MAC. Sva prava zadržana.developed by daenet