Održan 16.Međunarodni simpozijum „Protuminsko djelovanje 2019.“, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku

Simpozijum je održan u Slanom, Dubrovačko-neretvanska županija, u periodu 8- 11.04.2019. godine i okupio je oko 150 učesnika iz 31 zemlje. U pitanju su predstavnici nacionalnih tijela za protivminsko djelovanje, deminerskih organizacija, ministarstava, proizvođača opreme za protivminsko djelovanje, donatora, znanstvenika te predstavnika ostalih civilnih i vojnih struktura uključenih u protivminsko djelovanje.

Kao i dosad ovaj događaj je predstavljao priliku za razmjenu iskustava iz oblasti deminiranja, kao i za predstavljanje trenutnih izazova, znanja i iskustava u protivminskom djelovanju.

Namjera organizatora je ponuditi stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti priliku da problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup temama promišljaju primjenjiva rješenja u jednom izuzetno dinamičnom području kao što je protuminsko djelovanje.

Predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH su održali predavanje na temu “Izazovi protivminskog djelovanja u migrantskoj krizi”, gdje je istaknuto da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa prilivom velikog broja migranata,  koji kroz našu zemlju traže prolaz do zemalja zapadne Evrope. Pored hrane, smještaja i zdravlja, rizik od mina je jedna od najvećih opasnosti kojima su ovi ljudi izloženi. Naglašena je potreba jačanja kapaciteta u smislu dovoljnog broja obučenog i kvalificiranog osoblja koji će vršiti  informisanje migranata o minskoj opasnosti, a u cilju odvraćanja od ulaska u minski sumnjiva područja i izbjegavanja eventualnih nesreća.

Vezane vijesti

Smiley face